Let's Build A Bridge Together

Over Yvo

Home / Over Yvo

Over Yvo

Over Yvo's achtergrond

Yvo Manuel Vas Dias is een transman, boeddhist, met een Joods-Portugese achtergrond, geboren Amsterdam. Door de jaren heen heeft Yvo samengewerkt met LHBTQI+ kunst en culture organisaties, workshops, lezingen, interviews en advies gegeven op het gebied van transgender vraagstukken.
In 2014-2015 werd Yvo oprichter en voorzitter van TransAmsterdam, een transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. Het doel van de organisatie is om transgender personen en transgender artiesten/kunstenaars een platform/podium te bieden. TransAmsterdam organiseert iedere maand een “Trans and Friends café InClusion”. Yvo was van 2014 tot 2018 de voorzitter van de “Amsterdam TransPride” In 2015 – 2016 maakte hij deel uit van een prachtig fotoboek project genaamd “All the People” van de fotograaf Bernd Ott en de schrijver Emily Basa Besa.
Yvo is in 2016 genomineerd voor de “Amsterdam van het Jaar”, een prijs die tot doel heeft Amsterdammers met een grote bijdrage en betrokkenheid in hun stad te promoten.
In 2017 had Yvo het voorrecht om samen te werken met Amy K. Levin en deel uit te maken van haar boek “Museums, Sexuality, and Gender Activism”. Yvo was in 2018 ook onderdeel van een ander mooi trans boek, “Nieuwe Namen” Levensverhalen van oudere transgenders geschreven door Eveline van de Putte.

0 2023

Dutch Queer Award

Art is connection

Laat jezelf zien!

Kunst is de verbinding. Verbinding met onze eigen identiteit, met elkaar, maar ook met de samenleving. Met kunst kunnen onze transgender supporters zich uiten en laten zien wie ze zijn. Daarnaast kunnen we door middel van kunst elkaar, de ander, ontmoeten en versterken. Zorgen voor een meer inclusieve en transvriendelijke samenleving.

YVo foto

transgemeenschap: Yvo in AT5

Podiumbouwer voor transgemeenschap

“Yvo is de spil van TransAmsterdam”, zegt wethouder van Inclusie en antidiscriminatiebeleid Touria Meliani. “Als bruggenbouwer tussen allerlei gemeenschappen in onze stad is hij van essentieel belang voor de beeldvorming over trans en non-binaire Amsterdammers. Hij gelooft – net als ik – in de kracht van kunst en cultuur en hij biedt met TransAmsterdam een podium voor veelzijdig talent, jonge mensen en nieuwkomers in Amsterdam.”

Over Yvo

Over Yvo's achtergrond

Als blijk van waardering voor zijn inzet voor het bestrijden van ongelijkheid en het verbinden van Amsterdammers, gaven de Amsterdamse politie en Roze in Blauw (netwerk voor LHBTQ+ politie) hem in 2017 een certificaat voor zijn werk voor de transgemeenschap in Amsterdam.
Namens TransAmsterdam bracht hij in 2017 een werkbezoek aan San Francisco voor een LHBT-uitwisselingsprogramma met de gemeente Amsterdam.
In 2018 werd hij benoemd tot Amsterdam Hero voor zijn werk voor TransAmsterdam door het Netwerk Amsterdam Hero. In 2019 heeft Yvo met zijn team van TransAmsterdam een “Trans Art School” opgericht die verschillende artistieke workshops voor trans individuen aanbiedt. In 2020 had Yvo de eer om ambassadeur te worden van de “Sahodari Foundation” om een brug te slaan tussen de Amsterdamse en Indiase trans gemeenschap. In 2023 ontving hij de Dutch Queen Award voor zijn werk voor de trans community en TransAmsterdam
Biography